Grapefruit

Grapefruitový olej sa lisuje z kôry plodu. Pomáha žalúdku aj pečeni, zlepšuje trávenie. Má výbornú povesť, že znižuje hmotnosť, a to najmä pre svoju schopnosť rozpúšťať tuky a vypudzovať vodu. Grapefruit tiež dokáže rozpúšťať žlčníkové kamene, stimuluje a regeneruje činnosť lymfy. Vďaka účinným zložkám vrátane vitamínu C grapefruit chráni proti mikróbom. Vyniká príjemne ochladzujúcimi, osviežujúcimi a povzbudzujúcimi účinkami, preto pôsobí proti depresiám a jarnej únave.

Citrón

Liečivý olej sa získava z citrónovej kôry. Vďaka tomu, že chladí a osviežuje, dokáže znižovať horúčku a zvýšenú teplotu. Citrón je známy ako krvné tonikum vhodné pre ľudí trpiacich problémami s obehovým systémom. Ovplyvňuje aj kyslosť žalúdka, pretože podobne ako ostatné citrusy pôsobí zásadito. Citrón účinne pomáha proti poštípaniu hmyzom a bojuje proti parazitom. Je vhodný na problémy s dýchaním, ale aj ako kloktadlo pri bolestiach v hrdle a ďasien. Pri inhalovaní citrón zlepšuje a oživuje psychiku.

 

Mandarínka

Olej sa lisuje z kôry a z plodov. Mandarínka sa síce nepovažuje za dôležitý éterický olej, no dobre pôsobí v zmesiach s inými éterickými citrusovými olejmi. Výborne sa hodí na masáže. Má dobre známu delikátnu vôňu a stimulačné účinky. Mandarínka je predovšetkým liekom pri žalúdočných a pečeňových problémoch. Je tiež užitočná pri nevoľnosti, kŕčoch, rannej tehotenskej nevoľnosti a pri zápche. Znižuje vysoký krvný tlak a účinne odstraňuje depresiu a melanchóliu.

 

Cyprus pravý

Číry alebo zľahka žltkastý olej sa zvyčajne destiluje z ihličia tohto stromu, niekedy aj z kvetov, šišiek či halúzok. Je uznávaný predovšetkým ako dezodorant a pri vonkajšom použití reguluje sekréciu tukov. Ľudia s vysokým krvným tlakom by ho však mali používať len opatrne. U žien stimuluje estrogén, pôsobí na hormóny vaječníkov a možno ho odporučiť na odstránenie gynekologických problémov. V oblasti psychiky sa prejavia jeho upokojujúce a relaxačné účinky. Predpisuje sa na úzkosť, nerozhodnosť, netrpezlivosť a precitlivenosť.

 

 
Instagram

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho tu

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

O autorovi

Vydavateľstvo BAUER MEDIA SK vzniklo v roku 2007 ako dcérska spoločnosť svetovej skupiny BAUER MEDIA GROUP s viac ako 135 rokov trvajúcou tradíciou, ktorá zaujíma popredné miesto na trhu s komerčnými tlačovými titulmi v Nemecku, Veľkej Británii, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku, USA, Číne atď. Mediálna skupina BAUER MEDIA GROUP sa okrem vydávania časopisov a publikácií orientuje aj na digitálne médiá a prevádzku TV a rádiových staníc. Na Slovensku do mediálnej skupiny patrí okrem vydavateľstva aj nezávisle fungujúce populárne Rádio Expres.