Renesančnému sídlu Kataríny Pálffyovej a Štefana Illéshazyho vo Svätom Jure sa postupne vráti zašlá sláva. Historického objektu sa totiž chopili skúsení investori, ktorí primárne rekonštruujú kultúrne dedičstvá po Slovensku. Ich počinom bol dokonca aj známy Hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici, ktorého revitalizácia je v súčasnosti pastvou pre oči. Samozrejme, Pálffyovský kaštieľ je objekt z iného súdka, ktorého história je badateľne iná ako v prípade Hotela Lomnica. Aj preto sme si na  kúriu opradenú mnohými legendami a rôznymi archívno-historickými výskumami posvietili.

Naozaj odznačiť ako navštívené?

 

„Kúria zvaná zemepanská“

Podľa starších výskumov, objekt dnešného Pálfiovského kaštieľa slúžil už v starších dobách ako mestské sídlo svätojurských zemepánov a mohol byť postavený v samotných počiatkoch mestečka Svätý Jur, teda už v prvej polovici 13. storočia. Archívno – historický výskum však v súčasnosti preukázal fakt, ktorý hovorí, že bratislavský šľachtic a vzdelanec Šimon Cayro je najstarším písomne doloženým majiteľom kúrie tvoriacej jadro neskoršieho kaštieľa Pálffyovcov. Objekt teda nebol pôvodným sídlom svätojurských zemepánov, ako sa v bežne dostupných zdrojoch skloňuje, resp. ním nebol prinajmenšom v posledných generáciách rodu. Cayro bol zahraničného pôvodu a jeho persóna nebola doposiaľ preskúmaná. S najväčšou pravdepodobnosťou však získal kaštieľ kúpou od niektorého miestneho šľachtica alebo mešťana, čo sa zrejme udialo pred rokom 1543.

 

Pálffyovci kedysi objekt prenajímali

Keďže Pálffyovci mali pomerne rozsiahli majetok a v držbe niekoľko kaštieľov v mestách a obciach dnešného západného Slovenska, objekt vo Svätom Jure neobývali, ale prenechali ho hospodárskym účelom panstva a veľkú časť obytných priestorov trvale prenajímali. V roku 1798 bývalo v kaštieli 9 nájomcov aj s rodinami. Panský lesník a vinohradník boli od nájomného oslobodení, ostatní platili nájomné vo výške 8 – 10  zlatých ročne. Tieto fakty potvrdila vykonaná archívno-historická štúdia realizovaná v roku 2017.

Architekti majú jasnú víziu

Na Pálffyovskom kaštieli vo Svätom Jure aktuálne prebieha rekonštrukcia, ktorá má tento vzácny kus histórie pozdvihnúť a po úpravách sprístupniť širokej verejnosti. Aká však bude podoba kaštieľa vo finále, vám už prezradí samotný architekt. „Keď investori prevzali priestory, tak sme si povedali niečo k budúcej koncepcii. Najdôležitejšia vec, o ktorej investori rozhodli, je zachovať produkciu vína, ktorá tu historicky bola. Horné priestory plánujú ponúknuť na reprezentačné účely pre rôzne spoločenské eventy. A, samozrejme, čiastočne sme zachovávali potrebu ubytovania,“ prezradil architekt Ing. arch. Pavol Franko z GFI.

 

Multifunkčné nádvorie kaštieľa

Celkové úpravy však nezasiahnu iba interiér kaštieľa, ale aj exteriérové priestory historického objektu. „Z hľadiska koncepcie tiež chceme upraviť nádvorie kaštieľa, kde by mali vzniknúť nové, doplňujúce spoločenské funkcie typu malých koncertov, svadieb alebo nejakých mestských slávností. To všetko chce investor zrealizovať a ponúknuť priestory aj mestu a obyvateľom Svätého Jura,“ prízvukuje architekt. Brány Pálffyovského kaštieľa sa tak po ukončení rekonštrukcie nezatvoria, práve naopak, nádvorie by malo byť sprístupnené širokej verejnosti. „Archeologickým prieskumom sa podarilo nájsť miesto, na ktorom sa v dávnej minulosti nachádzal lis na hrozno, či starú kanalizáciu z kameňov, ktorá môže siahať až do 16. storočia. Investori však rozhodne neplánujú cenné historické nálezy zaliať betónom. Veľmi dobre si uvedomujú, že to môže byť dobrým ťahúňom a veľkým zatraktívnením tohto objektu,“ dodáva architekt.

Primátor mesta Svätý Jur je z prestavby kaštieľa nadšený

Okrem investorov a architektov má dôležité slovo k rekonštrukcii Pálffyovského kaštieľa aj primátor mesta Svätý Jur Ing. Šimon Gabura. Aj preto nás zaujímal jeho postoj k úpravám a víziám tohto objektu. Ten dal revitalizácii kaštieľa zelenú. Rekonštrukcia Pálffyovského kaštieľa bude mať po hromadných úpravách mimoriadny prínos aj pre mesto Svätý Jur a celkovo pre cely región, keďže po jeho kompletnej revitalizácii bude prístupný aj širokej verejnosti,“ povedal  primátor mesta Svätý Jur Ing. Šimon Gabura. „Kaštieľ v sebe nesie kus histórie, a tak sa veľmi teším, že sa investori ujali prestavby práve Pálffyovského kaštieľa a snažia sa zachovať toto mimoriadne vzácne kultúrne dedičstvo,“ dodal.

 

 
Instagram

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho tu

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

O autorovi