Podľa lekárov v prechode žene nehrozí strata libida, akurát spočiatku možno nemá chuť na milovanie od večera do rána. Dočasu môže byť náročnejšie vyrovnať sa s tým, čo sa deje s jej telom – potí sa, je unavené, bolia ho kĺby, nedokáže zaspať… To všetko zvyšuje podráždenosť a sex je to posledné, čo ženu v tom momente zaujíma.

 

Čo sa deje v ženskom tele?

Počas prechodu v ženskom tele funkcia vaječníkov pozvoľna vyhasína, ubúda estrogénov a centrálny nervový systém na to reaguje tak, že núti vaječníky, aby najskôr najmä v noci a potom aj počas dňa v pulzoch produkovali zvyšky hormónov. V dôsledku toho sa rozťahujú cievy, čo je spojené s pocitmi horúčavy, so začervenaním, potením. Lekári zdôrazňujú, že klimaktérium nie je choroba, i keď sa tak možno niekomu na prvý pohľad zdá. S poklesom estrogénov v tele súvisia niektoré sprievodné prejavy ako návaly tepla, potenie, nespavosť, podráždenosť. Byť v klimaktériu však automaticky neznamená, že žena musí všetko toto zažívať. U niektorých môžu byť príznaky dokonca minimálne a obávané obdobie prežijú veľmi pokojne. Naopak, ak prejavy menopauzy znižujú kvalitu života, existuje niekoľko možností, ako im predísť alebo ich utlmiť či minimalizovať.

 

Prevencia s predstihom

Je potrebné dbať na pestrú a striedmu stravu bohatú na vápnik a horčík, nezabúdať na dostatok pohybu aj spánku. Pri prvých vegetatívnych príznakoch klimaktéria, teda návaloch, zmenách nálad či nespavosti, sa odporúča začať s liečbou pomocou prírody. Mnohé ženy siahnu po fytoestrogénoch, teda prípravkoch, ktoré obsahujú extrakty z bylín. Fytoestrogény majú podobné účinky ako hormonálna substitučná liečba, teda hormonálna aktivita nie je eliminovaná a je potrebné dať si na ňu pozor hlavne v prípadoch, keď je hormonálna liečba kontraindikovaná. Ďalšou voľbou sú prípravky z cytoplazmatického extraktu z peľového zrna, ktoré sú bez hormonálnej aktivity a z tohto pohľadu bezpečné. Dajú sa užívať dlhodobo, vedia si poradiť s návalmi tepla, nespavosťou či so zmenami nálad.

Je to v hlave

Skúsení gynekológovia a sexuológovia tvrdia, že hlavný nástroj sexu je v hlave. Je podstatné, aby žena v tomto období mala jasnú myseľ, aj keď je to určite ťažká úloha. Lekári odporúčajú ženám v prechode pravidelne športovať a hýbať sa. Existuje napríklad aj hormonálna jóga, ktorú mnoho žien po vyskúšaní odporúča. Bude to mať vplyv nielen na sex a partnerský život. Okrem toho, že sa krv rozprúdi (lepšie sa prekrvia a „premažú“ aj tie časti, ktoré treba na milovanie), do tela sa vyplavia endorfíny a počas akurátneho pohybu sa dobre vyvetrá aj hlava.

 

Starajte sa o seba dvojnásobne

Cielenú starostlivosť nepotrebuje v menopauze len pleť či pohybové ústrojenstvo, ale aj už spomínané intímne partie. Elegantným riešením zhoršenej lubrikácie je používanie lokálnych estrogénov vo forme čapíkov alebo mastí, ktoré sa aplikujú niekoľkokrát za mesiac. Použiť sa však dajú aj bežné lubrikanty, ideálne obohatené o aloe vera. Ak sex vo vašom partnerskom živote si svoju rolu aj tak nenašiel, určite sa poraďte so svojim gynekológom. „Treba liečiť príčinu, nie dôsledok, preto je podľa mojich skúseností vhodnejšia pomoc ženského lekára než psychiatra, ktorý predpíše antidepresíva, hoci v osobitých prípadoch sa hodí aj psychiatrická pomoc,“ hovorí gynekológ MUDr. Jozef Španka.

  • „Ak nie sú príznaky klimaktéria zásadne vážne alebo je hormonálna substitúcia u ženy kontraindikovaná, máme k dispozícii fytoestrogény či dokonca prekvapivo dobre účinkujúce peľové zrno. Obsahuje látku neestrogénovej povahy – L-tryptofán, ktorý sa v organizme metabolizuje na serotonín, pôsobiaci antidepresívne, a melatonín, ktorý zasa pomáha zlepšiť spánkový režim. Dostatočný spánok a dobrá nálada sú veľmi dôležité premenné na zachovanie kvality života ženy v postmenopauze.“
 
Instagram

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho tu

Rating: 3.4/5. From 5 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

O autorovi

Nadnárodná spoločnosť Exeltis pôsobí v 40 krajinách sveta a poskytuje široké portfólio liekov a výživových doplnkov, najmä pre zdravie žien, dermatológiu, endokrinológiu a nervový systém. Exeltis Slovakia vznikla v roku 2010. Od začiatku svojho pôsobenia na Slovensku sa špecializuje prevažne na oblasť ženského zdravia, od plánovania tehotenstva (antikoncepcia), po pomoc pri otehotnení, starostlivosť počas gravidity a dojčenia, liečby vaginálnych infekcií až po menopauzu. Exeltis je partnerom žien v každej etape ich života.