Zhruba pred dvomi rokmi, pár dní po menštruácii som zodvihla ruku, aby som si sama vyšetrila prsníky presne tak, ako to robím pravidelne každý mesiac. Prehmatala som si lymfatické uzliny nad a pod kľučnou kosťou, v oblasti podpazušia a prešla som na prsia na jednej aj na druhej strane. Na ľavom prsníku som krúživým pohybom a miernym zatláčaním smerovala od okraja smerom k bradavke, akoby som pohybom prstov kopírovala slimačiu ulitu, keď v tom… Bola tam. Hrčka. Tesne nad okrajom prsnej bradavky, ktorá bola o niečo tmavšia a mierne vtiahnutá dovnútra. Vedela som, že nech je to čokoľvek, nie je to dobré znamenie a musím okamžite navštíviť svojho gynekológa.

 

Choroba zavítala aj do môjho života

Moje najhoršie obavy sa potvrdili. Diagnóza C50. Zhubný nádor prsníka. Nikdy by mi nenapadlo, že rakovina príde aj do môjho života. A už vôbec nie, keď máte čerstvo po tridsiatke, dve malé deti a kopec iných problémov ako „iba“ riešiť svoje zdravie. Po stanovení diagnózy sa začal nekonečný kolotoč vyšetrení, ožarovaní a chemo liečby. Dni v nemocnici, dni bez mojich blízkych, dni, keď iba čakáš a nevieš, čo bude ďalej… Prežijem? Jasné, musím prežiť. Ja to dám, vravela som si v duchu zakaždým, keď mi bolo najhoršie.

 

Rakovina mi viac dala, ako vzala

Keď sa obzriem za tým, aký bol môj život predtým a aký je dnes, môžem povedať, že za tie dva roky som toho stratila naozaj veľa. Ale neuveríte, ešte viac som získala. Viem, moja ženskosť, ale aj krása utrpeli krutú porážku. Stratila som ľavý prsník, vlasy a miestami som strácala aj zdravý rozum, chuť bojovať a žiť. Ale vďaka mojej rodine som sa nevzdala. A časom som začala opäť veriť v seba a svitalo na krajšie chvíle. Vlasy mi po chemoterapii dorástli… Pamätám si, s akou radosťou som darovala všetky svoje šatky a parochňu po posledných vyšetreniach, ktoré definitívne potvrdili, že som vyliečená.

Prevencia mi zachránila život

Dnes viem, že život s jedným prsníkom nie je známkou slabosti a pocitu menejcennosti. Hrudník s jazvou po odobratom prsníku je symbolom ženy, silnej Amazónky, ktorá zvíťazila nad démonom zvaným rakovina prsníka. Dievčatá, prosím, nezabúdajte na samovyšetrenie, USG a mamografiu prsníkov, ani na pravidelnú gynekologickú prehliadku. Nikdy sa nevzdávajte a vždy majte vieru. Ja som po celý čas verila, že ma choroba nezlomí. Aj to je možno dôvod, prečo dnes žijem. Šírme spolu osvetu dôležitosti ženského zdravia a nerobme z rakoviny prsníka a krčka maternice tabu.

 

Rakovina prsníka je najčastejšie onkologické ochorenie žien na Slovensku. Ročne pripraví o život viac ako 300 z nás, Sloveniek. Na rakovinu krčka maternice, ktorá je 2. najčastejším nádorovým ochorením nežného pohlavia v produktívnom veku u nás, zomrie ročne viac ako 200 žien a lekári zaznamenajú viac ako 600 novozistených prípadov. Podľa odborníkov je hlavnou príčinou úmrtia na tieto onkologické ochorenia v prvom rade zanedbaná prevencia a neskoré odhalenie diagnózy. Myslime na prevenciu včas.

 
Instagram

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho tu

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

O autorovi

PharmDr. Veronika Kmeťková
Všetky články autora
Vyštudovala odbor farmácia na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. V roku 2015 absolvovala rigoróznu skúšku z oblasti lekárenstvo a sociálna farmácia a je študentkou doktorandského štúdia na Farmaceutickej fakulte Veterinárnej a farmaceutickej univerzite Brno v odbore bezpečnosť a kvalita liečiv. Po ukončení štúdia farmácie začala pracovať ako odborný asistent na katedre farmaceutickej technológie UVLF v Košiciach a aj ako farmaceut v lekárni. Od júna 2018 je ambasádorkou projektu Ženské veci na stránke Modrý koník.