Prehltnutá žuvačka zalepí žalúdok

To nie je pravda. Naozaj sa nemáte čoho báť, keď sa vám občas podarí žuvačku nechtiac zhltnúť. Všetky sú vyrobené zo žuvacej hmoty, z cukru alebo umelého sladidla, kukuričného sirupu a iných aromatických prídavných látok. Je pravda, že hmotu, ktorá ich udržiava nerozžuvateľnými, náš žalúdok nedokáže stráviť. To však neznamená, že sa ňou zalepí. Jednoducho v pôvodnom stave, nespracovaná, nachádza cestu von z nášho tela cez črevá, ako zvyšok nepotrebných látok z potravy.

Káva odvodňuje

Zatiaľ tvrdenie nebolo dokázané. Naozaj, v skutočnosti neexistuje žiaden vedecký dôkaz, že by mal akýkoľvek nápoj vplyv na rovnováhu tekutín v našom tele. Vedci sa zatiaľ zhodli iba na tom, že po štvrtej šálke nás káva núti navštevovať toaletu častejšie, ako máme vo zvyku. Lenže zo zdravotnej stránky to môžeme považovať za jej plus. Keďže podľa vedcov káva vlastne napomáha obličkám prečisťovať organizmus od nepotrebných látok.

Praskanie prstov spôsobuje artritídu

Ale nespôsobuje. Toho sa báť nemusíte. No aj tak by ste sa mohli zlozvyku zbaviť. Ako príklad použijeme vŕzgajúce dvere. V princípe im vŕzganie neprekáža, ale ani im neprospieva. V prípade vašich prstov skôr namáhate väzy ako kĺby. Tie by sme si mali šetriť. A nehovoriac o tom, že zvuk „praskania“ je pre väčšiu časť vášho okolia dosť nepríjemný.

Slnko opaľuje aj cez sklo

Tak je. Ak trávite veľa času v aute alebo v zasklenej kancelárii, či za výkladom v obchode, mali by ste si do tašky pribaliť krém na opaľovanie. Sklo vás ochráni iba pred UV-B žiarením spôsobujúcim spálenie až rakovinu kože. Ale nie pred UV-A žiarením, zapríčiňujúcim starnutie kože a negatívne ovplyvňujúcim imunitný systém.

Hnedé vajcia sú výživnejšie ako biele

Nie sú. Farba škrupiny nemá vôbec nič spoločné s nutričnými hodnotami vnútri. Avšak hnedé vajcia sú často drahšie. Nie však preto, že by boli lepšie, ale preto, že ich znášajú sliepky s červeným perím a tie sú vzácnejšie.

Aspoň raz za deň by sme mali mať teplé jedlo

Môžeme, ale nemusíme dodržiavať. Je úplne jedno, či jeme teplé alebo studené menu. To teplé nám totiž žuvaním v ústach vychladne a studené sa zase oteplí. Takže kým teplé aj studené jedlo príde do žalúdka, má rovnakú teplotu. Preto je omnoho dôležitejšie, čo jeme a či má strava správnu výživovú hodnotu.

Z nízkotučných potravín sa chudne

Môže sa, ale samotné potraviny zázraky nespôsobia. V každom prípade po nízkotučnom jedle sa pocit hladu dostaví o niečo rýchlejšie. Či schudneme, alebo nie, závisí aj od toho, ako sa s pocitom hladu popasujeme. Ak ho zaženieme ďalšou porciou nízkotučného menu, tak sme si rovno mohli dať klasické jedlo. Ak ho však učičíkame pohárom vody, tak je šanca, že sa naozaj nejakého kila navyše zbavíme. Podstatná je výdrž a disciplína.

Potenie je dôkaz o spaľovaní kalórií

Určite nie. Potenie nemá s chudnutím nič spoločné. Telo sa ním iba zbavuje prebytočnej vody, ktorou spúšťa „klimatizáciu“, aby sa vyrovnalo so zahriatím. Takže ak aj po náročnom cvičení vážite o pol kila menej, nezbavili ste sa tuku, ale vody. Miesto radosti zo straty by ste si chýbajúcu vodu v tele mali čím skôr doplniť.

Cvičenie nemalo účinok, ak ste po ňom nemali svalovú horúčku

Rozhodne nie. Každá žena, ktorá začína cvičiť po dlhšej prestávke, by mala byť opatrná a mala by si zlepšovať kondíciu postupne. Svalová horúčka totiž nie je nič iné ako dôkaz preťaženia, nemá okrem nepríjemného pocitu bolesti žiaden iný účinok. Zmierniť sa dá napríklad tiež správnym dýchaním počas cvičenia.

Spánok pred polnocou je najdôležitejší

Ani omylom. Vedci dokázali, že nejde o čas spánku, ale o jeho kvalitu. A tú dosiahnete hoci popoludňajším „šlofíkom“. Podstatné je zabezpečiť, aby ste si odspali, koľko potrebujete, a necítili sa po spánku unavená.

 
Instagram

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho tu

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

O autorovi

Vydavateľstvo BAUER MEDIA SK vzniklo v roku 2007 ako dcérska spoločnosť svetovej skupiny BAUER MEDIA GROUP s viac ako 135 rokov trvajúcou tradíciou, ktorá zaujíma popredné miesto na trhu s komerčnými tlačovými titulmi v Nemecku, Veľkej Británii, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku, USA, Číne atď. Mediálna skupina BAUER MEDIA GROUP sa okrem vydávania časopisov a publikácií orientuje aj na digitálne médiá a prevádzku TV a rádiových staníc. Na Slovensku do mediálnej skupiny patrí okrem vydavateľstva aj nezávisle fungujúce populárne Rádio Expres.