Najväčší mýtus

Zrejme najčastejší mýtus a nezodpovedaná otázka sa týka extraktov brusníc. Výskumy uskutočnené v ostatných rokoch však opakovane dokázali, že účinok brusníc nie je až taký veľký, ako sa väčšina ľudí dodnes domnieva. Na dennú liečbu ich neodporúča ani Európska urologická spoločnosť. Je to najmä preto, že v rámci prevencie majú ľudia tendenciu používať iba tieto extrakty. Zanedbávajú ďalšie faktory, ako je správna hygiena, vhodné oblečenie a podobne. Brusnice sú však výborné v urologickom čaji, ktorý je ďalším odporúčaným prostriedkom pri zápaloch močových ciest.

 

Myslite na prevenciu

Bunda vás ochráni viac ako brusnice, myslite na to najmä v zimnom či nepríjemne prechodnom období, kde nás počasie na našom území neraz potrápi. Kým v lete sú rizikom najmä studená chlórovaná voda či teplotné šoky, v zime sú to bundy do pásu, prikrátke sukne a podobne. V chladných mesiacoch sa toto ochorenie vyskytuje častejšie, preto je potrebné myslieť na prevenciu.

 

Alfa a omega

Starostlivosť o intímne partie je dôležitá každý jeden deň. Počas leta je o to náročnejšia, že sa viac potíme a vzniká tak ideálny priestor na rozmnožovanie baktérií. Základom je dôkladné utretie po použití toalety či sprchy.

Bavlnená spodná bielizeň a pitný režim

Počas horúcich dní a nocí by sme mali uprednostňovať bavlnenú spodnú bielizeň pred umelými vláknami a klasické nohavičky pre tangami, ktoré sa zarezávajú do zadku a dopomáhajú tak k prenosu baktérií z konečníka smerom k močovej trubici. Pri sprchovaní je lepšie používať jemne parfumované mydlá alebo tie celkom bez parfumácie. Vyvarovať by sme sa mali najmä baktericídnym mydlám, ktoré môžu narušiť prirodzenú mikroflóru intímnych partií. Pitný režim je pri liečbe infekcií močových ciest veľmi dôležitý. Nemáme na mysli alkohol ani kávu, ale čistú vodu, zriedené zeleninové šťavy či odvary z močopudných bylín. Moč by mal byť svetlý bez nepríjemného zápachu. Ďalej sa odporúča nepikantná diéta, pobyt v suchu a teple bez fyzickej, ale aj psychickej záťaže.

 

Najnovšie štúdie

„Najnovšie štúdie o výživovom doplnku na báze kombinovanej fytoterapie s patentovanou kombináciou extraktov z berberínu, betulínu, arbutínu, Forskolínu  a D-manózy potvrdili účinnosť pri liečbe aj prevencii recidivujúcich infektov dolných močových ciest,“ hovorí urológ MUDr. Igor Bartl.

Najnovšie formy zahŕňajú výživové doplnky na báze D-manózy  s kombináciou bylín Brezy previsnutej, Dráča indického a Medvedice lekárskej (napríklad Cistibell a Cistibell Plus). Táto kombinácia bylín a D-manózy s triple efektom zabezpečí, že sa baktérie:

  1. dostanú z epitela (zo stien) močového mechúra, vyplavia sa von,
  2. zároveň sa zabráni uchyteniu,
  3. zabráni aj následnému „uloženiu“ (internalizácia) ďalších baktérií v uroteli (v stenách močového  mechúra). Tie „uložené“ sú potom zodpovedné za recidívy.

Čo hovorí prieskum

Z prieskumu medzi Slovenkami vo veku 18 až 60 rokov vyšlo, že ak majú podozrenie na zápal močových ciest a pociťujú príznaky v podobe pálenia, štípania a bolesti, až 59,5 percenta sa snaží problém vyriešiť najskôr samoliečbou. Ďalších 29,3 percenta z 500 opýtaných žien si kúpi v lekárni voľne dostupné preparáty, ktoré odporúča lekárnik alebo sú známe z reklamy. Iba 11,2 percenta postupuje podľa rád odborníkov a navštívi lekára, ktorý následne predpíše vhodnú liečbu. Pri zbytočnom čakaní sa zápal môže rozšíriť aj do obličiek a spôsobiť ďalšie nepríjemné komplikácie či predĺžiť čas liečby. Ak sa totiž ochorenie podcení, môže sa dokonca stať chronickým a neustále sa opakovať. Hrozí i poškodenie obličiek a pomôcť už nemusia ani antibiotiká. Prevažná časť opýtaných zamieri pri ťažkostiach k všeobecnému lekárovi. Celkovo je voľbou pre 55,4 percenta žien. Urológa zvolí 26,9 percenta a zvyšných 17,1 percenta sa nechá vyšetriť u svojho gynekológa.

 
Instagram

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho tu

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

O autorovi

Nadnárodná spoločnosť Exeltis pôsobí v 40 krajinách sveta a poskytuje široké portfólio liekov a výživových doplnkov, najmä pre zdravie žien, dermatológiu, endokrinológiu a nervový systém. Exeltis Slovakia vznikla v roku 2010. Od začiatku svojho pôsobenia na Slovensku sa špecializuje prevažne na oblasť ženského zdravia, od plánovania tehotenstva (antikoncepcia), po pomoc pri otehotnení, starostlivosť počas gravidity a dojčenia, liečby vaginálnych infekcií až po menopauzu. Exeltis je partnerom žien v každej etape ich života.