Jednoduchý systém

Výborné výsledky ľudového liečiteľstva si na počiatku 20. storočia všimol aj anglický lekár menom Edward Bach, ktorému sa nepozdával krátkozraký spôsob kurírovania podľa pravidiel klasickej medicíny. Vyrazil do prírody a nazbieral 38 druhov kvetov divoko rastúcich kvetín alebo stromov, z ktorých extrahoval vonné esencie. Nimi potom podporoval (a niekedy dokonca nahradzoval) normálne liečebné kúry svojich pacientov.

Darilo sa mu, a preto jeho jednoduchý systém liečby prírodou používa alternatívna medicína dodnes – veria mu milióny ľudí po celom svete! Chcete „bachovkám“ tiež prísť na chuť? Nie je nič jednoduchšie, čítajte ďalej a zoznámte sa s nimi.

 

Kde a ako začať?

Najlepšie je navštíviť odborníka na Bachovu kvetinovú terapiu. Na základe krátkeho pohovoru alebo testu, kde opíšete svoje problémy a odpoviete na pár otázok, pre vás terapeut namieša vhodnú zmes na mieru, ktorá môže obsahovať až sedem vonných esencií. Dostanete svoju vlastnú fľaštičku a liečba sa môže začať!

Alebo vyskúšajte mágiu! Na internete alebo v ezoterických predajniach môžete vyskúšať karty s fotografiami jednotlivých Bachových rastlín či esencií. Rozložte si ich pred seba a intuitívne si ich pár (najviac sedem) vyberte. A hľa – zmes je hotová, stačí si príslušné kvapky objednať.

Zdá sa vám to ako šarlatánstvo? Omyl! Znie to trochu zvláštne, ale niečo na tom kartovom výbere bude! Táto metóda vychádza priamo zo spôsobu, ktorým doktor Bach kvetiny vyberal – jednoducho a len na základe ich podobnosti s daným neduhom. Ste vznetliví a žiarliví? Dajte si esenciu z cezmíny ostrolistej, ktorá má lístočky rovnako pichľavé, ako je možno váš jazyk… stačí to vyskúšať!

Ďalšou možnosťou je vybrať si samostatne na základe opisu indikácií jednotlivých pôsobení esencií na rôzne emotívne stavy. Z toho je potom jednoduché určiť, čo je pre koho vhodné.

Dr. BACH: „Tento systém liečby je tým najdokonalejším, aký bol daný ľudstvu počas celej jeho existencie.“

Čo to vlastne je?

Bachove kvapky – to je jednoducho 38 esencií, ktoré pôsobia na sedem najčastejších emócií človeka. Doktor Bach veril, že strach, nezáujem, osamelosť, neistota, zúfalstvo, starostlivosť a precitlivenosť stoja za väčšinou fyzických ochorení. Cieľom jeho liečby bolo – a dodnes je – harmonizovať ľudskú psychiku, a uzdraviť tak aj telo.

 

Návod na Bachovu tabuľku

Každú Bachom pomenovanú negatívnu emóciu lieči niekoľko kvetinových esencií. Tie dokážu zlý pocit obrúsiť každá po svojom. Dajú sa navyše navzájom kombinovať, aby vytvorili dokonalú liečivú zmes. Pre konkrétne informácie sa pozrite do našej tabuľky. Tá síce neobsahuje všetkých 38 Bachových esencií, ale získate aspoň základný prehľad.

 

Pre koho je kúra vhodná?

Jednoducho pre všetkých! Esencie sú prírodné, nejedovaté, nenávykové, úplne bezpečné! Hodia sa pre deti, citlivých ľudí, bábätká, tehotné ženy, dokonca aj pre domácich maznáčikov.

Ako sa kvapky užívajú a využívajú?

Terapeut (alebo vy sami) vám do fľaštičky s objemom 30 ml nakvapká z každej vybranej esencie 2 kvapky, doplní ich pramenitou vodou a pridá trocha alkoholu na dlhšiu trvanlivosť roztoku.

A vy môžete začať s liečbou – každý deň si priamo do úst alebo do obľúbeného nápoja nakvapkajte 4 kvapôčky  4 x denne. Ak sa vám nechce na dávkovanie myslieť, alebo sa obávate, že by ste naň mohli zabudnúť, môžete všetko rozdeliť do dvoch dávok po 8 kvapkách, alebo všetkých 16 denných kvapiek pridajte do fľaše čistej vody a popíjajte ju počas dňa.

Môžu sa používať i zvonka na natieranie na pulzné miesta. Do základného krému si pridajte 10 kvapiek liečebnej esencie a premiešajte. Aplikujte ihneď. Krém aplikujte v 2-minútových intervaloch počas 15 minút. Postup môžete viackrát opakovať.

Bachove kvapky sú vhodné aj na pravidelné čistenie priestoru v domácnosti a na posilnenie pozitívnej energie v miestnosti. Postačí pridať pár kvapiek esencií do arómolampy. Pri nespavosti môžete postriekať aj posteľ.

Kvetinové pôsobenie na našu psychiku

EmóciePríznaky nálady        Kvet, ktorého esencia lieči
strachste nervózni, nepokojní, máte obavytopoľ osika
 ste prehnane starostliví, stále sa niečoho obávate 

červený gaštan

 

nezáujem (o dianie okolo seba)rezignovali ste na svoj život, všetko vám je jedno 

divá šípová ruža

 

 ste unavení, vyčerpaníoliva
osamelosťste alergickí na svoje okolievres obyčajný
 ste radšej sami ako v spoločnosti, uzatvárate sa do seba 

perutník močiarny

 

neistotaste duševne úplne vyčerpaní, nevyrovnaní 

hrab obyčajný

 

 ste veľmi nerozhodní 

sklerant ročný

 

zúfalstvotrpíte ťaživými výčitkami svedomia, dávate si stále niečo za vinu 

borovica lesná

 

 máte pocit, že máte za všetko zodpovednosť, ste vyčerpanídub letný
prehnaná starostlivosťste prehnane kritickí, netrpezliví, netolerantníbuk lesný
 ste príliš dominantní na úkor ostatnýchvínna réva
precitlivenosť 

cítite, že prechádzate z jednej životnej etapy do druhej a ste neistí

vlašský orech
 neviete povedať nie, okolie vás využívarepík lekársky

 

 

 
Instagram

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho tu

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

O autorovi

Vydavateľstvo BAUER MEDIA SK vzniklo v roku 2007 ako dcérska spoločnosť svetovej skupiny BAUER MEDIA GROUP s viac ako 135 rokov trvajúcou tradíciou, ktorá zaujíma popredné miesto na trhu s komerčnými tlačovými titulmi v Nemecku, Veľkej Británii, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku, USA, Číne atď. Mediálna skupina BAUER MEDIA GROUP sa okrem vydávania časopisov a publikácií orientuje aj na digitálne médiá a prevádzku TV a rádiových staníc. Na Slovensku do mediálnej skupiny patrí okrem vydavateľstva aj nezávisle fungujúce populárne Rádio Expres.