Súčasťou správneho zaobchádzania s potravinami je poznať najlepšie miesta na ich uskladnenie a rovnako aj dobu uchovávania. V tomto článku si posvietime práve na potraviny, ktoré patria na kuchynskú linku a do špajze.

Kuchynská linka

Cesnak, cibuľa, šalotka

Zeleninu z rodiny allium vám predstavovať nemusíme. Používame ju takmer denne a oceňujeme ju pre jej výnimočnú arómu. Ak jej však chcete predĺžiť životnosť, odporúčame ju skladovať na suchom mieste, kde jej nehrozí prítomnosť slnečných lúčov. V chladničke sa jej darí o čosi menej, pretože príliš nízke teploty ju oberajú o väčšinu jej chuti. Takže ak ste doteraz celú rodinku skladovali v chladničke, rýchlo to napravte.

Paradajky, zemiaky, tekvice

Aj keď sa vám možno zdá, že držať zeleninu mimo chladničky je nepredstaviteľné, dôverujte nám. Paradajky, rovnako ako zemiaky a tekvice, by ste mali skladovať na chladnom a suchom mieste. Nielenže budú lepšie chutiť, ale ešte predtým vám môžu poslúžiť ako krásna dekorácia.

Banány, citrusy a melóny

Rovnako ako zelenina uvedená vyššie, aj týmto plodom sa najlepšie darí na kuchynskej linke. Dobre, nešliapnete vedľa, ak necháte citrusy v chladničke, ale prečo si nenechať rozvoňať kuchyňu? Ak už ale niektorý z týchto plodov ochutnáte a nadrežete, vtedy je najvyšší čas umiestniť ich do chladničky, kým nezačnú vysychať.

Chlieb

Buď patríte k tým, ktorí sú zástancami uskladnenia pečiva v igelitovom vrecúšku, alebo chlebníku. Názory sa rôznia, ale vedzte, že udržiavať chlieb v igelitovom vrecúšku je najmenej prospešné. Vďaka nemu chlieb plesnivie rýchlejšie a tak vám vydrží skutočne krátko. V chlebníku je to o čosi lepšie, ale najlepšie urobíte, ak ho zabalíte do utierky. Presne ako to kedysi robievali naše staré mamy. Pokiaľ sa vám veľa chleba zvýšilo a neviete, čo s ním, vložte ho do fólie alebo dózy a nechajte ho zamraziť. Po rozmrazení bude chutiť ako čerstvý.

Koláče

Väčšinou „prasknú“ skôr, ako ich stihnete uskladniť. J Ale žarty bokom. Nemrazené koláče v celku vám vydržia asi týždeň, keď sú pevne zabalené v plastovej nádobe. Oproti nim majú nakrájané zákusky kratšiu trvanlivosť, približne tri až štyri dni. Pozor si však dajte na ovocné koláče. Tie môžete uchovávať na linke dva dni a potom ich premiestnite do chladničky. Samozrejme v prípade, že ste ich už nezjedli.

 

Špajza

Cukor, múka, káva, čaj…

Do tejto kategórie môžeme zaradiť všetky potraviny, ktoré neobsahujú tekutiny. Vo všeobecnosti vám tento tovar vydrží až šesť mesiacov, prípadne aj dlhšie, ak sa oň s láskou staráte. Po otvorení balenia urobíte najlepšie, ak ho presuniete do vzduchotesnej nádoby. Tým mu zaistite čerstvosť a, navyše, udržíte vašu špajzu o čosi čistejšiu.

Orechy

Pokiaľ je to možné, skladujte orechy vo vzduchotesných obaloch, ktoré im umožňujú udržiavať správnu úroveň vlhkosti. Ak však chcete dosiahnuť najvyššiu čerstvosť, uložte ich spolu so škrupinami.

Korenie

Teplo, svetlo, vzduch, vlhkosť. Zoznámte sa, to sú nepriatelia všetkých korenín. Vaše korenie by si preto malo nažívať vo vašej špajze. Celé korenie vydrží omnoho dlhšie ako rozdrvené alebo mleté. Tie si môžete ponechať až dva roky, zatiaľ čo mleté korenie by ste mali obnovovať každých šesť mesiacov. Vzduchotesné konzervy alebo malé nádoby na korenie sú najlepším spôsobom skladovania.

V nasledujúcich častiach vás vezmeme do chladničky a mrazničky. Pretože ani tam nie je jedno, akým spôsobom a na ako dlho svoje potraviny uložíte.

 
Instagram

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho tu

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

O autorovi