Možno aj vy si pamätáte na svoje detské časy, kedy vám lekár aj pri najmenšom soplíku naordinoval antibiotikum. Bola to daň za tú dobu a mienku, že čosi ako antibiotikum predsa nemôže byť zdrojom neskorších problémov. A tak sa zrodila generácia detí s „tetracyklínovými zubami“ (sivé až žltkasté škvrny a pásy  na zuboch spôsobené nadmerným užívaním antibiotík z tetracyklínového radu), ktoré lekárom predpísané antibiotiká zobali ako cukríky. Našťastie, vývoj ide vpred a aj bežný laik už vie, že antibiotikum nie je zázračným všeliekom a že aj najúčinnejšia zbraň proti chorobám sa pri nadmernom užívaní môže obrátiť proti nám. Teraz pre zmenu máme do činenia s rezistentnými baktériami, ktoré dokážu „ignorovať“ akékoľvek antibiotiká a nielen lekári, ale aj vedci a výskumníci z nich majú hlavu v smútku. Kým teda učené hlavy nevymyslia niečo spoľahlivejšie, čo tak spoľahnúť sa na liečivú silu prírody a vyskúšať prírodné antibiotiká? Áno, aj takúto službu nám dokáže preukázať matka Príroda. Prírodné antibiotiká na rozdiel od tých umelo vyrobených natoľko nezaťažia organizmus a mnohokrát zaberú lepšie ako lieky z lekárne.

Cesnak zastaví horúčku

Jeho strúčiky majú antibiotické, ale zároveň aj antibakteriálne a protizápalové účinky. Cesnak vám dodá vitamíny A, B, C a k tomu minerály jód, selén aj vápnik. Jeho pozitívne účinky podporujú silice s obsahom síry, ktoré spôsobujú jeho štipľavosť. Cesnak vám posilní imunitu, znižuje cholesterol a krvný tlak a prečisťuje cievy. Cesnakovú kúru si môžete nasadiť, ak máte horúčky, pretože podporuje potenie a vykašliavanie, pomáha prečistiť dýchacie cesty.

Ako ho užívať?

Najlepší je surový – či už vo forme nátierky na chlieb, alebo v šalátoch. Ak vám prekáža jeho štipľavá chuť a pach, v lekárňach dostanete cesnakové kapsuly alebo tinktúru. Môžete si pripraviť aj cesnakový med: prelisovaný strúčik cesnaku zmiešajte s lyžičkou medu a užívajte pred jedlom 3-krát denne. Jemnejšou alternatívou je aj medvedí cesnak, ktorý má hlavnú sezónu na jar a môžete si z neho pripraviť chutné šaláty alebo polievku či nátierky.

 

Cibuľa uvoľní upchatý nos

Podobne ako cesnak, obsahuje látku alicín, ktorá je prírodným antibiotikom. Tiež vám dodá vitamín B, C, E a minerály železo, zinok, fosfor a horčík. Aj cibuľa je účinná pri kašli a ochoreniach horných dýchacích ciest. Znižuje hladinu cukru v krvi a pôsobí proti zahlieneniu.

Ako ju užívať?

Pri nádche a zápale dutín pomôže vdychovanie výparov z čerstvo nakrájanej cibule. Preto, ak je doma chorý niektorý člen v domácnosti, nakrájajte niekoľko cibúľ a po dome ich poukladajte v miskách. To zaberá aj ako prevencia, aby neochoreli iní členovia rodiny. Použiť ju môžete pri príprave zeleninových šalátov. Tiež pomôže kombinácia nadrobno nakrájanej cibule s medom alebo zasypanej cukrom, čo vytvorí sirup. Užívajte ráno a večer 1 lyžicu.

Propolis zahojí zápaly ďasien

Túto látku, ktorá je zmesou živice a vosku, včely používajú v úľoch ako tmel. Propolis pôsobí proti vírusom, skvele zaberie pri ochoreniach ústnej dutiny, pri zápaloch ďasien aj pri bolestiach v krku. Použiť ho môžete aj na kožné poranenia, pretože má protizápalové účinky. Kúpite ho od včelárov alebo v obchodoch so zdravou výživou.

Ako ho užívať?

Keďže sa propolis rozpúšťa v alkohole, najčastejšie sa používa vo forme tinktúry. Môžete si ju pripraviť doma alebo ju už hotovú dostanete v lekárni. Pozor, ak ste alergickí na včelie produkty, propolis by ste nemali užívať!

 

Chren prečistí upchaté dutiny

Je bohatým zdrojom vitamínov, podporí trávenie a celkový metabolizmus. Odhlieňuje, a tým spriechodní dýchacie cesty. Dokáže zastaviť začínajúcu sa infekciu.

Ako ho užívať?

Najlepší a zároveň okamžitý účinok má čerstvo nastrúhaný chren, ktorý si môžete dať ako prílohu k mäsu. Ak je to na vás príliš, zmiešajte ho s nasekanou kapustou, ktorá vás tiež zásobí vitamínmi. Inou možnosťou je zmiešať čerstvo nastrúhaný chren s citrónovou šťavou a vzniknutý šalát po troškách zjesť.

Tymian zaberie pri nečistej pleti

Hoci ho väčšina z nás má vo svojej kuchyni, nevieme o jeho antibiotických účinkoch. Pôsobí dezinfekčne a protizápalovo. Zaberá pri zápale horných dýchacích ciest a používa sa aj na liečbu raniek na koži alebo pri nečistej pleti.

Ako ho užívať?

Pripravte si voňavý čaj z tymianu: 2 lyžičky sušeného tymianu zalejte 200 ml vriacej vody a nechajte 5 minút vylúhovať a používajte ho ako kloktadlo pri bolestiach v hrdle. Pri nečistej pleti si na postihnuté miesta prikladajte obklady z tymianového čaju.

 

 
Instagram

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho tu

Rating: 4.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

O autorovi

Vydavateľstvo BAUER MEDIA SK vzniklo v roku 2007 ako dcérska spoločnosť svetovej skupiny BAUER MEDIA GROUP s viac ako 135 rokov trvajúcou tradíciou, ktorá zaujíma popredné miesto na trhu s komerčnými tlačovými titulmi v Nemecku, Veľkej Británii, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku, USA, Číne atď. Mediálna skupina BAUER MEDIA GROUP sa okrem vydávania časopisov a publikácií orientuje aj na digitálne médiá a prevádzku TV a rádiových staníc. Na Slovensku do mediálnej skupiny patrí okrem vydavateľstva aj nezávisle fungujúce populárne Rádio Expres.