Niekoľko základných pravidiel pri výbere:

  • svetlý nábytok miestnosť ­nezosvetlí
  • zvislé línie miestnosť opticky zvyšujú a zužujú
  • naopak, vodorovné línie miestnosť znižujú a rozširujú.

Majte tiež na pamäti, že tmavé farby sú „ťažšie“ a nedajú sa použiť iba na jednej strane miestnosti, pretože by opticky „­krívala“.

Ak môžete, zachovávajte zlaté pravidlo, že v jednej miestnosti sa znesú maximálne dva druhy dreva, pričom jeden druh už môže byť napríklad na podlahe (dubové parkety). Sivá dlažba v predsieňach a halách sa ­neznesie s tmavohnedými druh­mi dreva, ale veľmi dobre vyzerá pri výrazne svetlých farbách (javor, breza, bielený smrek).

Ak máte jasno v tom, aký druh nábytku chcete a na čo vám bude slúžiť, zamerajte sa na jeho výber a následne na spracovanie. To pôjde ruka v ruke s ­cenou.

 

Knižnica chce stabilitu

Príkladom môže byť kúpa knižnice. Pokiaľ hľadáte kvalitu, vyberajte dyhovaný materiál, najlepšie dyhu lepenú na nosnej doske zlepenej z malých hranolov. Každá časť potom bude veľmi stabilná. Zamerajte sa tiež na kvalitu opracovania hrán, lakov a pevnosti spojovacích častí. Dyha môže byť (a väčšinou aj býva) nalepená aj na drevotrieskovej doske. Môže ísť o vysoko kvalitný nábytok, problémy však nastávajú pri spojovacích ­dieloch, ktoré v drevotrieske tak dobre nedržia, najmä pri opakovanom rozoberaní a skladaní.

Za kvalitu zaplatíte

Vždy dôkladne kontrolujte všetky pohyblivé časti nábytkového dielu – najmä závesné (pánty) a pohyblivé systémy zásuviek. Zárukou vysokej kvality je, samozrejme, aj vyššia cena, aj tu platí, že za málo peňazí sa vám dostane málo muziky.

Pohyblivé systémy zásuviek sú kapitolou samy osebe. Na bežné používanie napríklad pri detskom nábytku postačí systém zvončekový, teda dve do seba zapadajúce koľajničky s dvomi kolieskami. O stupeň vyššie sú systémy guľôčkové. Spoznáte ich podľa dvoch do seba zasunutých oceľových líšt, medzi ktorými je rad malých oceľových guľôčok. Nejazdia síce tak ľahko, ale ich životnosť je veľmi dlhá a pohyb zásuvky presný.

A pozor – pokiaľ nechcete, aby vám za krátky čas zostali dvierka v ruke, zamerajte sa na silu doskového materiálu: všetko pod 18 mm je riziko.

Pozor na fintu obchodníkov!

V predajniach sa často stretnete s označením nábytku „masív“. Spotrebitelia si pod týmto pojmom predstavujú, že kus je vyrobený z plného dreveného materiálu. Často to tak nie je a v lepšom prípade je na drevotriesku alebo MDF (doska z celulózy) nalepená dyha. Tento podvod ľahko odhalíte na zadnej strane nábytku alebo na zadných a spodných stranách zásuviek, kde sa rezy spravidla nezačisťujú. Preto zásuvku vždy vyberte a otočte dnom nahor. Tam sa obvykle prejavia všetky nešváry a skryté chyby. Ak sa na vás predajca oborí, že ste zásuvku vyberali, z obchodu radšej odíďte.

 
Instagram

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho tu

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

O autorovi

Vydavateľstvo BAUER MEDIA SK vzniklo v roku 2007 ako dcérska spoločnosť svetovej skupiny BAUER MEDIA GROUP s viac ako 135 rokov trvajúcou tradíciou, ktorá zaujíma popredné miesto na trhu s komerčnými tlačovými titulmi v Nemecku, Veľkej Británii, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku, USA, Číne atď. Mediálna skupina BAUER MEDIA GROUP sa okrem vydávania časopisov a publikácií orientuje aj na digitálne médiá a prevádzku TV a rádiových staníc. Na Slovensku do mediálnej skupiny patrí okrem vydavateľstva aj nezávisle fungujúce populárne Rádio Expres.